De Noorse krant Aftenposten verwijt Facebook censuur en machtsmisbruik. Aftenposten is woedend dat de wereldberoemde foto van het Vietnamese ‘napalmmeisje’ van de Facebookpagina van de krant is verwijderd.
Aftenposten werd het slachtoffer van het strikte antiblootbeleid van Facebook. De grootste krant van Noorwegen drukte vrijdag een open brief aan Facebook-topman Mark Zuckerberg af waarin hoofdredacteur Espen Egil Hansen zijn ongenoegen uitspreekt.
Hij schrijft “boos, verbijsterd en bezorgd” te zijn dat “het belangrijkste medium ter wereld” de vrijheid “op autoritaire wijze” aan banden legt.
Facebook gelastte Aftenposten woensdagochtend de iconische foto van zijn pagina te halen. Toen de krant niet binnen een etmaal gehoor gaf, verwijderde het techbedrijf eigenhandig de foto en het bijbehorende artikel. Dat stelde aan de kaak dat Facebook een Noorse schrijver blokkeerde die de gewraakte foto op zijn profiel had geplaatst.
Naakte kinderen
Facebook verweerde zich vrijdag dat het bij beelden van naakte kinderen moeilijk is onderscheid te maken tussen geoorloofde nieuwsfoto’s en kinderporno.
"We proberen het juiste evenwicht te vinden tussen de mogelijkheid voor mensen om zich uit te drukken en een veilige en respectvolle omgeving voor onze wereldwijde gemeenschap", liet het Amerikaanse bedrijf weten. "Onze oplossingen zullen nooit volmaakt zijn, maar we zullen proberen onze regels en hun toepassing te verbeteren."
De Noorse premier Erna Solberg steunde Aftenposten door de foto uit protest tegen de actie van Facebook op haar pagina de delen. Facebook reageerde meteen door dat bericht weg te halen, liet een van haar medewerkers vrijdag weten.
Napalmaanval
Op de foto uit 1972 is te zien hoe een een destijds 9-jarig meisje, Kim Phuc, bloot en schreeuwend wegrent na een napalmaanval in Vietnam.
Fotojournalist Nick Ut nam de plaat, nadat het Zuid-Vietnamese leger per ongeluk het dorp Trang Bang had gebombardeerd. Het meisje gilde volgens hem: "Te heet, te heet!" Napalm blijft aan de huid plakken, dus ze kon niet van de brandende pijn weghollen. Hij won de Pulitzerprijs voor de foto.
Het meisje had brandwonden op een derde van haar lichaam en het littekenweefsel dat voor de huid in de plaats kwam is bijna vier keer zo dik als normale huid.
De inmiddels 53-jarige Phuc begon vorig jaar met een reeks laserbehandelingen die het littekenweefsel moeten verzachten. Dat moet de pijn verlichten. Phuc woont tegenwoordig met haar gezin in Canada.